Jumaat, 28 Ogos 2009

HiLANgyE sEoRAng PeNdETa ILMu...;-(


KAJANG: Pakar ekonomi, Senator Prof Datuk Dr Ismail Md Salleh, meninggal dunia akibat serangan jantung ketika dalam penerbangan dari China ke Singapura, awal pagi semalam.
Isteri Allahyarham, Datin Hasnah Wahab yang turut berada dalam penerbangan itu menemani suaminya mendapati Ismail yang sedang tidur di kerusi sebelahnya tiba-tiba terlentuk kepalanya ke atas bahunya."Saya dapati suami saya sudah tidak bernyawa dan bila saya pegang, tangannya sudah sejuk," katanya kepada Bernama ketika ditemui di Masjid Ba'alwie di Jalan Lewis di sini sementara menunggu jenazah Ismail diuruskan.
Hasnah berkata, suaminya meninggal dunia dalam kapal terbang kira-kira 2.30 pagi iaitu kira-kira sejam suku sebelum pesawat itu dijadual tiba di Lapangan Terbang Changi, Singapura.
Beliau berkata, Ismail, 61, ke China kerana menghadiri satu mesyuarat mengenai urusan universitinya, International University College of Technology Twintech.
Mereka bertolak 25 Ogos dan pulang malam 26 Ogos serta dijadual tiba di Singapura pada 3.45 pagi. Sebaik tiba di Singapura, jenazah Ismail dibawa ke Hospital Besar Singapura kira-kira 8 pagi untuk dibedah siasat bagi mengetahui punca kematian.

Jenazah kemudian dibawa ke Lapangan Terbang Senai, Johor untuk diterbangkan oleh pesawat ke Lapangan Terbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Subang di sini.
Hasnah berkata, jenazah suaminya akan dibawa ke rumah mereka di Kajang.Beliau terkilan kerana arwah suaminya tidak sempat melihat majlis perkahwinan pertama anak mereka pada hujung tahun ini.
Abangnya, Zakaria Md Salleh, 64, berkata adiknya memang mempunyai penyakit buah pinggang dan beliau mengetahui mengenai kematian Allahyarham jam 3 pagi selepas dihubungi seorang anaknya.
Di KAJANG: Jenazah Allahyarham dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Sungai Kantan, di sini, pada jam 10.30 malam tadi.
Terdahulu, jenazah Allahyarham disembahyangkan sekali lagi selepas solat tarawih sebaik tiba di rumahnya kira-kira jam 9 malam dari Lapangan Terbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Subang.

PerIngTAn : Kte Yg MasIh IduP nI baNyakknLah BeraMal untk KsNagn Ms Akn DatnG...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan